ARTIFEX MAGNUS
een studio voor de creatieve geest

Schetsen en tekenen 

De schilderkunst was in de zeventiende eeuw tot grote bloei gekomen door de enorme vraag naar schilderwerken. De Schilders werden hierdoor steeds meer gedwongen zich te evolueren naar het hoogste niveau van hun kunnen om zicht blijvend te onderscheiden van elkander.

Goed kunnen tekenen was in de zeventiende eeuw een voorwaarde voor een succesvolle carrière. Niet alleen de schilders maar ook de timmerlieden, architecten, zilversmeden en zelfs de jonge mannen die het vermogen hadden namen een privé leraar in dienst om te kunnen leren tekenen. In het begin leerde men het natekenen van bestaande voorbeelden maar zodra de leerling het tekenen onder de knie had was de volgende stap 'uyt de geest' om zonder voorbeeld te kunnen tekenen. Snelle schetsen, vlugge tekeningen die een impressie van het moment gaven. de man met een luit ergens in een gelag, de groep soldaten onderweg, een moeder met haar kinderen lopend door de verlaten straatjes ergens achteraf. Schetsen waren belangrijk om een beeld te scheppen wat later op grote doeken kon worden vastgelegd in olieverf. 

Op evenementen geven wij van Artifex Magnus demonstraties over het gebruik van de materialen en kunnen bezoekers leren ontdekken hoe het is om met de oude materialen te kunnen werken.