ARTIFEX MAGNUS
een studio voor de creatieve geest

Artifex Magnus in de 17e eeuw


Tijdens evenementen worden de dagelijkse dingen tegen het licht gehouden wat hedendaags als buiten gewoon word beschouwd. Soldaten poetsen hun harnassen, manschappen maken zich klaar voor het gevecht wat ophanden is. Vrouwen die zich bekommeren over het eten terwijl door een knecht het vuur word opgestookt zo dat deze heet genoeg is om er boven te kunnen koken kinderen rennen er tussen door met hun houten speelgoed als ze dat al hebben. De Marskramer verkoopt zijn handelswaar en ergens achterin hoor je een aantal muzikanten voorbij trekken. Een bond gezelschap van diverse mensen en culturen smelten samen met de zelfde passie. 

Honderden mensen in Nederland alleen al nemen deel aan deze gelegenheden en geven een zo goed mogelijk beeld weer van wat het leven in en rondom een kampement zou zijn kunnen geweest. Kleding zo getrouw mogelijk nagemaakt, eetgerei en werktuigen aan de hand van de schilderijen en beschrijvingen. duizenden uren aan onderzoek naar de juiste patronen, kleurstoffen, werktuigen en gereedschappen, slaapmaterialen en wat er niet meer is word zoveel mogelijk op de klassieke wijze herbouwd.


Wilhelmus Willemsz van Sardam, is de stafschrijver van de Compagnie te Voet. het schrift geschreven met ganzenveer, op geschept papier uit lompen als linnen of hennep geschept, worden de stafstukken geschreven. Tekeningen voor de belegering van steden en schetsen van het leven binnen de compagnie is hem niet vreemd.